De ce citim? – Cărțile ne fac bine? – Fapte interesante despre lectură (P)

de Comunicat de presa in Cultură
De ce citim? – Cărțile ne fac bine? – Fapte interesante despre lectură (P)

Scriitorii sunt interesați de personalitatea umană, de amănuntele semnificative ale vieții și încearcă să prezinte în cărțile lor destinele unor oameni, trăsăturile, caracteristicile spirituale și materiale ale acestora. Acești autori de opere sunt curioși de cum este viața oamenilor, ei investighează zonele acestora de manifestare, fie că este vorba despre idei, instincte, sentimente sau pasiuni, indiferent de preocupări, personalități și nivel social.

În cărțile lor putem găsi o sinteză a trăsăturilor umane, spirituale și materiale, care domină o anumită epocă, de la cea veche, arhaică până la cea modernă, contemporană, sau care aparține timpurilor actuale. După cum spunea Voltaire: ,,Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu.ˮ

Citim pentru a descoperi visurile și năzuințele unor oameni, pentru a învăța din experiența lor și a trăi emoțiile și amintirile adunate de-a lungul drumului parcurs de ei – numit viață. Cărțile ne introduc într-o lume imprevizibilă, care a fost de-a lungul timpului expusă transformărilor, în care personajele pot fi regi, sacerdoți, astrologi, prințese, alchimiști, etc. Lectura ne oferă speranța pentru ziua de mâine, pe care ne-o insuflă ușor prin mesajele transmise prin fiecare pagină, menite să ne aline o parte din suferințele ce sunt legate de greutățile existenței noastre.

Noi cititorii visăm absolutul, să putem cuceri ceea ce nu se poate cuceri, căutăm plenitudinea prin cunoaștere, ne dorim dezvoltarea completă prin cercetare și avem curiozitatea de a descoperi tot ce ni se oferă, asemeni unor ,,mari inițiațiˮ. Poate nu suntem foarte puternici și deseori ne lăsăm purtați de val, deseori chiar suntem la discreția hazardului, dar asta nu înseamnă că nu putem deveni mai tari, mai rezistenți, cu o forță interioară mai mare, prin informațiile acumulate prin citit, prin inteligență, voință, pasiune și sete irezistibilă de cunoaștere a oamenilor, a istoriei, a spiritului omenesc. Octavian Paler spunea: ,,De citit, citeam la întâmplare, pe apucate, și n-am studiat nimic serios.ˮ

Citindu-i pe Immanuel Kant sau Johann Wolfgang von Goethe ne putem lărgi sfera cunoștințelor prin intermediul filozofiei. Cărțile istorice vor fi mereu preferate de cititori deoarece indiferent de epocă, oamenii au avut curiozitatea istoriei. Ei doresc să descifreze mecanismele istoriei să-și spună părerea cu privire la mersul înainte. Un lucru este cert că la baza acestui proces stă cultura, care ajută o societate să se schimbe în bine, să se dezvolte și să evolueze. Rolul cărților în formarea culturii spirituale este de asemenea evident, fiecare perioadă ar trebui să fie străbătută de spiritul de cultură. Există numeroase cărți recomandate nu doar specialiștilor în diverse domenii ci și tuturor iubitorilor de lectură și care cuprind scrieri despre mitologie, astrologie, alchimie, tarot, magie și așa mai departe.

Omul zilelor noastre pare dezorientat în ceea ce privește natura și cultura, le vede ca două aspecte diferite ale realității, în opoziție sau una superioară celeilalte. Dacă am ține cont de domeniile culturii – economic, artistic, tehnico-științific, politic – am putea fi de acord cu ceea ce spunea Werner Sombart ,,cultura este opera omului, opusă naturiiˮ. Cărțile despre știință, artă, filozofie oferă mijloace de cunoaștere, de completare a unor lipsuri pe care oamenii le au și încearcă să și le completeze în dorința de a dobândi o dezvoltare integrală. Fiecare om are capacitatea de opțiune și de adaptare la anumite situații conjuncturale, cu ajutorul cărora încearcă să-și depășească granițele, astfel trecutul, prezentul și viitorul sunt creația sa. Omului nu-i rămâne decât să se informeze, să citească cât mai mult, să-și lărgească orizontul, să stea de vorbă cu el însuși și să fie convins că ceea ce poate deveni este esențial și ceea ce caută este important.

Pe site-ul Deștepți.ro pot fi citite articole despre cultură generală, invenții, descoperiri, mistere, călătorii, animale, afaceri, cărți. Avem nevoie să citim cărți, avem nevoie de cultură deoarece în societatea de consum problemele majore nu sunt rezolvate cum ne dorim, ele cer soluții urgente dar din păcate sunt înecate în lozinci și idei neclare, în atitudinile unor oameni ce sunt exaltați, excentrici sau își manifestă neputința țipând cu fața congestionată. Trebuie să ne dezvoltăm, să evoluăm, să ne îmbogățim cultura. Multe din valorile de ieri și chiar o parte din cele de azi sunt contestate dar totuși oamenii speră că nu se va pierde totul, că societatea se va redresa și de aceea încearcă să facă ceva, pornesc în căutarea lucrurilor pierdute. Putem îndrăzni și crede în propriile noastre impulsuri spirituale, putem rămâne oameni buni, putem fi optimiști în ceea ce privește viitorul. Citirea cărților sau a textelor tipărite pe hârtie activează anumite zone ale creierului pentru citirea pură și poate fi oarecum mai ușoară comparativ cu cea a unui text pe Internet (computer, laptop, tabletă, smartphone) deoarece navigarea pe site-uri necesită un efort mai mare din cauza link-urilor cu publicitatea și navigarea.

O carte ,,te ridică din viața ta... către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte e un vis pe care îl împrumuți de la un prieten. ˮ- Dave Kellett

Loading...
Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2024 - Toate drepturile rezervate