Interviu Marius Bostan, un ministru debarcat prematur la țărm: „Rușii au năvălit deja. Au împânzit Europa cu partide și grupari. Au găsit idioți utili, cozi de topor, lichele și trădători... ”

de Mihai Enciu in Politic
Marius Bostan, un ministru debarcat prematur la țărm...

Tehnocrat. Fără liceu agricol la bază dar absolvent de matematică. Profesor de antreprenoriat, creștin ortodox, plătitor de taxe și impozite. Și cam slobod la gură. Atît de slobod că atunci când deschide gura și pune un diagnostic o face fără ocolișuri. Se mândrește cu statutul de rezervist și nu se sfiește să afirme că, la o adică, poate arunca și grenade. Acesta este Marius Bostan, un ministru pe care Cioloș s-a grăbit să-l lase la vatră deși mai avea atât de multe de spus. Și de făcut.

Dle ministru vă rog să ne permiteți să deschidem cu o întrebare fundamentală: de ce?

Asta e întrebarea secretă pentru descoperirea parolelor la conturile mele on-line. E o întrebare de securitate și răspunsul ar trebui să fie complex și simplu de reținut. Răspunsul  meu este Adevar și Libertate. Sunt anumite principii peste care nu poți trece dacă într-adevăr le împărtășești și le slujești. Funcția este  un mijloc nu un scop în sine. Scopul este întărirea României și prosperitatea oamenilor într-un cadru ce respectă principiile și legile pe care s-a clădit civilizația noastră.

În conferința de presă de după destituire ați afirmat: companiile își promovează seviciile transparent, în fața experților. Nu mai vin cu stik-ul la colțul ministerului. CARE-I FAZA CU STICK-UL? Faceți aluzie la dl Ghiță cumva?

MB : Ciobanul Ghitza? Și el s-a dezis de Ponta...

Despre celălat... Din Republica Ploiești?

Acesta, am înteles că va fi ministru... Foarte serios, fac aluzie directă la toate concentrările din piață și la toti cei care aveau relații și pile pentru a transfera stik-ul pe calculatorul funcționarului care făcea caietul de sarcini. E momentul ca industria împreună cu administrația să seteze bune practici bazate pe noua legislație a achizițiilor publice. Am inițiat discuțiile și până la sfârșitul anului cred că se va finaliza un ghid care să releve modele de transparență și dezbatere a cerințelor sistemelor înainte de elaborarea caietelor de sarcini. Asta ar transparentiza și ar ecarisa „eco-sistemul” corupt și mafiot creat în ultimii 15 ani în industria IT&C. Am lansat un concept de zilele industriei în care companiile să se prezinte „la lumină” în fața responsabililor de sisteme și achizitorilor din sectorul public. Invit pe toti cei care vor să vândă la stat  să ceară să prezinte în acest cadru experiența și soluțiile proprii.

Ce caută Microsoft în România? Ce se întâmplă cu IT-iși noștri intermediari care mâncau și ei o pâine: Pescariu, Ghiță, Ecaterina Andronescu sau Dorin Cocoș?

Despre Microsoft numai de bine. O companie inovativă, mare și puternică care vinde în toată lumea. Aici la noi o sleahtă de hoți s-au interpus și au mărit prețurile de mai multe ori. Treaba a început în timpul când împărățea Năstase cel mare. Și un plagiator era șeful Corpului de Control. Și alt om secretar general. Regina Ecaterina era la Educație și făcea praf viitorul copiilor noștri, făcea praf școlile profesionale și împărățea peste fabrica de diplome false private și de stat. Aceste vremuri vor rămâne mereu în constiința noastră și Adevarul iese la suprafață cu toate eforturile unora de a-i sparge capul, a-l strange de gât și a-l baga iar la fund. Trădările din cadrul acestor grupări mafiote va înlesni treaba justiției. Urmăriți cu atenție cum instituțiile abilitate lucrează și vă rog să puneți intrebări publice daca veți constata că lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.  

Ce tot repetați în discursurile dvs povestea cu securitatea cibernetică? Au năvălit rușii sau ce?

Treaba e mai nasoală decât pare la prima vedere. E suficient să vedeți pe net ce s-a întâmplat la Moscova în luna mai la adunarea hackerilor și să trageți concluzii. E suficient să vedeți rapoartele companiilor de securitate cibernetică și a companiilor din domeniu și veți vedea că rușii au năvălit deja. De câțiva ani. Au livrat deja exploituri (n.r - un exploit, din verbul „to exploit”, în sensul de a folosi ceva în avantaj propriu, este o secvență de cod, o succesiune de date sau un set de comenzi, ce profită de o defecțiune sau de o vulnerabilitate în scopul de a determina un comportament nedorit sau neprevazut al software-ului, hardware-ului de pe un calculator sau de pe alt dispozitiv electronic. Acest comportament include în mod uzual obținerea controlului asupra sistemului de calcul) care lucrează și cărora statele civilizate încearcă să le facă față. Au împânzit Europa cu partide și grupari care il glorifică pe Putin și preiau zilnic din propaganda rusească de stat. Au găsit idioți utili, cozi topor, lichele și trădători. Lucrează și pe stânga și pe dreapta „după cum se învârte fata”. Agită spectrul ortodoxismului și tradiționalismul când ei sunt făcuți din mama Lenin și tata Stalin care au distrus ce mai rămăsese nedistrus după Ivan cel Groaznic. Acum la Summitul NATO vor fi luate noi măsuri pentru protecția Alianței și a României.

Cum ați atins grad de absorbție de 102% în vreme ce Ghinea n-a terminat nici acreditarea agențiilor?

102% este pe vechiul exercitiu. De când am venit la guvernare pe axa de care răspund am facut absorbție de 31% în 6 luni față de 100% cât trebuia făcut în 6 ani.  Adică o treime din ce trebuiau să absoarbă guvernele din 2007 încoace s-a absorbit în 6 luni. În plus, am mai inițiat și un pachet de  proiecte retrospective prin care încercăm să decontăm ce s-a cheltuit deja de la bugetul de stat pe alte sisteme din alocările necheltuite din alte axe de finanțare. Măcar 100 de milioane să aducem suplimentar la bugetul de stat de la la bugetul UE. Ghinea lucreaza bine și aș vrea să reușească, nu pentru mine ci pentru noi toti, pentru țara românească.

Ați afirmat că Guvernul Cioloș este un guvern bun și un mare câștig pentru România. E bun doar că l-a schimbat pe Ponta sau mai are și alte calități?

Schimbarea lui Ponta a fost un semn de întărirea României în fața avalanșei impostorilor, mincinoșilor, hoților, corupților și plagiatorilor. În plus și iubitori de vânt estic, stepe kazace, nopți siberiene, ziduri mari orientale, de locuri mlăștinoase și neclare. Și numirea Guvernului Cioloș a fost un pas bun pentru România. Echipa e formată din oameni muncitori și cinstiți. Oameni care și-au lăsat cariere și joburi bine plătite să vină să facă ceva pentru țară. Toți au răspuns unei chemări, nu s-au bătut pentru asta, nu au cerut, nu au dat din coate. Pur și simplu au fost chemați, aleși datorită realizărilor trecute și încrederii de care se bucurau. Și am muncit zi și noapte și în aproape toate weekendurile.

Insistăm pentru că bănuiam că veți răspunde politic corect. Cum să fie bun un guvern care conține pe Dâncu sau pe Tobă? Nu se aplică și aici teoria care spune că un sistem este la fel de slab ca cea mai slabă componentă a lui?

Oamenii nu sunt perfecti. Nu sunt sfinți. Au și părți bune și părți mai puțin bune. Mai și greșesc. Importantă e balanța. Eu cred că sunt oameni de onoare și vor binele României. Voi fi primul care îi voi ataca dacă vor  face fapte care vor dovedi contrariul.Voi fi necruțător.

Dacian Cioloș este șeful guvernului, ziceți? Pe ce vă bazați?

Pe Decretul Președintelui și votul Parlamentului. Și pe Decretul cu nr 666 de eliberarea a mea din funcție. Ce întrebare e asta?

Cine sunt ăștia cu haburi de le dați 100 de milioane de euro?

Nu le dau eu, o să fie competiție, de idei, de produse inovative. Companiile high - tech care vor reuși ne vor plăti nouă pensiile. De asta  important este să le oferim oportunități acasă să nu plece la bulgari sau pe alte meleaguri. Avem oameni inteligenți și scopul este să-i potențăm să se dezvolte. În hub-uri se adună companii de tehnologie care crează lucruri valoroase care pot aduce România repede în plutonul fruntaș al lumii. Nu vreau să mai plece din țară, nu vreau să rămân singur aici și vreau să mai vină și alții înapoi acasă. Nu poți să pleci și să lași via, pământul de izbeliște și la îndemâna prădătorilor sau dăunătorilor. Premierul a înțeles asta și va lansa câteva inițiative care vor ajuta la poziționarea sectorului și la ridicarea unor companii care să înlocuiască și să igienizeze sectorul IT&C. Să știi că nu sunt numai hub-uri mai sunt și clustere.

De ce ne trebuie smart city? Nu mai bine facem rost de niște smart citizen? Cum poate să fie un oraș mai deștept decât locuitorii lui?

Oamenii deștepti părăsesc orașul prost și nu stau cu primarul prost gospodar. Oamenii deștepți se întorc în orașul deștept. E foarte simplu. În ziua de azi toți vrem să câștigăm timp și bani. Nu vrem să stăm la ghișeu, vrem să plătim ușor peste tot, să fie luat gunoiul când trebuie, lumina să se aprindă când cade întunericul și nu în miezul zilei, să fim siguri că infractorii nu acționează pe străzi lăturalnice, vrem să găsim loc de parcare, să găsim răspunsuri la întrebari simple cât mai repede și multe alte lucruri mărunte care ne fac viața mai simplă și ne lasă timp pentru lucrurile cu adevărat importante. La fel și turiștii și oamenii de afaceri din oraș vor să aibă o administrație inteligentă, servicii inteligente și valoare adaugată pentru timpul consumat. Cred că putem arăta un oraș cu adevarat smart până în 2018 și, normal, acel oraș e Alba Iulia. E cealaltă capitală, a fost construit de romani, cizelat de austrieci cu cetate Vauban și orașul reîntregirii naționale.  Și acolo e și o statuie a lui Iuliu Maniu. Istorie și viitor. Un exemplu pentru alte orașe din toată lumea. Vom construi asta cu banii companiilor care vor să-și arate forța și atașamentul la România și vor să-și facă un marketing eficient. Nu sunt bani alocați de la buget.

Apropo de Smart City, cine ar câștiga alegerile în el? Firea sau Nicușor Dan?

Întrebați-l și pe Watson. Sunt subiectiv... Am fost coleg cu Nicusor, de armată și de facultate, a fost cu mine prin Piața Universității și prin Grozăvești. Cred că și Gabi Firea Vrânceanu Pandele a fost o perioadă prin Grozavesti. Oare mai recunoaste? În orașul ăsta inteligența artificială și big data sunt la ele acasă. Senzorii ne ajută să conducem mai bine. Numai să ne preocupam de principiile de care spuneam la început. Ele sunt baza. Dacă baza e găunoasa orice oraș, oricât de inteligent, se surpă, se darâmă. Au mai fost orase înfloritoare, civilizatii mărețe dar au dispărut.  Civilizația noastră bazată pe postament iudeo-crestin, pe table, pe tradiții, pe sfinți, pe biserică a făcut posibilă aceasta dezvoltare tehnologică fără precedent. Până nu demult toate școlile și universitățile erau lângă biserici și dezvoltate de biserici. Credința a ridicat și Domul și Școala. Tehnologia e inertă din punct de vedere moral, important este să-i dăm suflet și principii corecte.

Pesedistul Dâncu vă acuză că nu ați reușit să interconectați ministerele. Să înțelegem că le-ați tăiat telefoanele?

Nu am văzut aceasta afirmație. Nu cred că Dancu s-ar exprima pe alt domeniu  decât al lui. Este falsă problema. Sau poate sociologică. Ministerele sunt conectate prin diverse căi de comunicații. Sunt telefoane scurte, operative, acces la rețea mobila și internet. Miniștrii au e-mailuri.

Cât credeți că a contat răspunsul dat de dvs la Iași, în care descriați sistemul de învățământ, în decizia lui Cioloș de a vă destitui?

Nu cred ca a contat.

Dacă v-am pune acum aceeași întrebare ce ați răspunde?

La fel.

Dictatorul Traian Băsescu a scris pe facebook, cităm, Păcat că a fost aruncat peste bord Marius Bostan, un ministru valoros. În afară de impostori, gulgutieri, obedienţi, oportunişti şi incompetenţi, Guvernul Cioloş a avut şi un ministru competent în activitatea sa şi absolut responsabil în declaraţii publice, inclusiv cea legată de educaţie, chiar dacă aceasta din urmă a fost afectată de oarecare inabilitate politică, dar absolut corectă pe fond. Şi pentru că era inteligent, competent pe domeniul său şi independent faţă de unele structuri de securitate naţională, Marius Bostan a fost remaniat. Un prostălău incompetent şi obedient îl va înlocui pe Marius Bostan, spre salvarea „interesului naţional”. Vă rugăm să comentați aceste gânduri dictatoriale. Chiar erați singurul civil din guvern?

Mă onorează că un fost căpitan de vas de mare tonaj și un fost Președinte al României mă laudă. Mai ales că e un fost Președinte care a reușit să țină România pe direcția Occident în vremuri nu tocmai simple. Nici vremurile care vin nu sunt ușoare.

O să mă văd cu Domnia Sa dacă are timp să-i spun că nu am fost aruncat peste bord. Am fost coborat la țărm. Vântul nu era prielnic și e nevoie de provizii, de resurse noi și armament greu pentru combaterea piraților și acostărilor inamice ce ni se pregătesc. Avem nevoie de o Românie mai puternică, de frați, aliați, scut, aviație, inteligență și credinta în steagul nostru. Am făcut armata la artilerie TR la Bacău. Știu să trag cu obuzierul, pistolul și pistolul mitralieră. Arunc și grenade. Aștept demult să fiu chemat din rezerva la reciclare dar nu s-a produs încă chemarea adevărată. 

Loading...
Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2024 - Toate drepturile rezervate