De ce „creativii” au nevoie de timp singuri

de Academia Caţavencu in Proiecte speciale
De ce „creativii” au nevoie de timp singuri

Dacă te apasă în mod curent îndemnuri de genul : ”Fii original! Descopera noi frontiere! Găsește soluții noi!”, atunci probabil ești un profesionist angrenat într-un domeniu creativ. Sau un ”creative”, tradus în jargonul idiot care a invadat industria media zilelor noastre. Adică un grafic designer/web designer/art director/copywriter/PR și tot așa. Și ca profesionist într-un domeniu de creație, deși jobul tău nu constă în a găsi leacul pentru cancer, ești nevoit să gândești ”outside the box”. Neconvențional. Fie că lucrezi de acasă ca freelancer, fie că lucrezi într-un birou aglomerat și zgomotos, fie că ești un artist torturat de geniu sau doar un cîrnăcior cu pretenții de ”creative”, munca inovativă îți impune să te scufunzi adânc în colțurile minții tale și să sapi după idei noi. Și asta, vrei, nu vrei, înseamnă uneori să petreci mult timp singur, ceea ce poate fi nu numai o imensă povară în sine, ci și un proces care te izolează, mai cu seamă dacă nu ești un tip introvertit.

În ciuda faptului că timpul petrecut singur nu este întotdeauna agreabil, solitudinea e totuși metoda care ar putea duce la unele dintre ideile tale cele mai bune. În termeni de creativitate și productivitate (două atribute-cheie pentru orice șmecher pedant care lucrează în creație), să lucrezi în izolare prezintă se pare, câteva beneficii notabile.

Unul dintre ele ar fi că te concentrezi mai bine pe un singur subiect. În ciuda faptului că ai probabil un milion de lucruri de rezolvat în același timp, studiile au demonstrat că mintea umană nu este chiar așa de bună la multitasking. Petrecând timp singur, totuși, te poți concentra pe un singur proiect odată- ceea ce înseamnă că îl poți rezolva mai eficient și la o calitate net superioară.

Cercetătorul Reed Larson a studiat efectul șederii de unul singur asupra stării adolescenților și a descoperit că, în general, oamenilor nu le place prea tare să petreacă timp în singurătate, dar că în cele din urmă, aceasta le-a creat o dispoziție mai bună. Așadar, dacă te ascunzi în debara ca să lucrezi, un alt beneficiu e acela că te vei umple de emoții înălțătoare, pozitive. Vei zbura mai abitir ca un zepelin la defilare.

Când petrecem timp cu alți oameni, psihologii spun că suntem supuși solicitărilor lor imediate. Dacă în general, aceste solicitări pot fi discrete, ele te pot totuși distrage de le ceea ce ai de făcut, așa că atunci când stai de capul tău, devii liber, nene! Îți poți canaliza atenția pe propriile priorități, fără să te mai stresezi că ți se uită Iubi peste umăr la fiecare cinci minute. Sau să fii nevoit să faci small talk despre Real Madrid cu tipul ăla care pute a transpirație. Sau să te întrerupi ca să îți pui zâmbetul de plastic când intră CFO-ul.

Bașca că devii mai creativ în singurătate absolută! Deși colaborarea poate însemna distracție și stimulare, se pare că încercarea de a ajunge  la perspective noi, variate asupra unei probleme sau a unui proiect împreună cu alții ar sta de fapt, în calea procesului de generare de idei. Sunt multe motive pentru care brainstorming-ul de grup nu este așa de efectiv ca cel individual: extrovertiții fură toate luminile rampei, apar fixații, conformitate de idei, distrageri și teama de a fi judecat de persoanele cu autoritate. Deci stai singur atunci când vrei să produci idei inovatoare și precis vei găsi mai multe și mai viabile!

Nu în ultimul rând, singurătatea îți stimulează memoria. În timpul muncii solitare, vei descoperi că îți amintești mai limpede lucruri învățate, idei care ți-au venit și asocieri fericite pe care le-ai făcut în trecut. Versurile din ”Zdreanță” sau modul cum se extrage radicalul o să declanșeze o așa avalanșă de soluții, de va rămâne mut și cel mai înverșunat concurent. O să câștigi pitch-ul ăla cu siguranță!

Trăim conectați permanent la lume și asta face dificil să găsești acel interval prețios de timp în care să te manifești creativ. În același timp, stabilești tot timpul întâlniri cu prietenii și partenerii - încearcă una și cu tine însuți. Fixează o perioadă de timp în fiecare săptămână pe care să o petreci singur în mod constructiv, lucrând la proiecte noi și apoi ține-te de program indiferent de situație. Prietenii, familia, social media trebuie să devină inamici publici! Închide telefonul și ține-te tare! Ori creăm, ori ne jucăm!

Găsește-ți un ungher în care să te ascunzi, cu arme și bagaje și baricadează-te acolo. Nu primi nici măcar pisica! Separarea fizică de alți oameni în timp ce lucrezi este esențială când e nevoie să dai naștere la idei creative. Iar dacă ești cantonat într-un birou, discută cu șeful tău posibilitatea de a lucra de acasă. Chiar dacă nu este posibil decât din când în când, vei vedea o îmbunătățire în demersul creativ.

Solitudinea se resimte uneori ca singurătate, dar este important să recunoști valoarea timpului petrecut singur în actul de creație. Am stabilit că fiind un ”creative” ești un pic snob, un pic pretențios, un pic condescendent... Că încerci să apuci mai mult decât poți cuprinde, chiar cu riscul să o dai în bară.  Dar ăsta e motorul oricărei culturi. Orice proces creativ are nevoie de cei ca tine ca să funcționeze și să nu corodeze în suficiență și plafonare. Așadar, succes! Dar nu te lua prea în serios!

Loading...
Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2024 - Toate drepturile rezervate