5 metode pentru a-ți depăși concurența!

de Academia Cațavencu in Proiecte speciale
5 metode pentru a-ți depăși concurența!

Orice antreprenor își dorește să fie, în permanență, cu un pas înaintea competitorilor săi. Totuși, pentru asta trebuie să iasă în evidență cu noutăți, aspecte incitante sau revoluționare. Astfel, fie că încerci să intri pe o anumită piață, fie că îți dorești să ajungi lider pe segmentul tău de activitate, este important să înțelegi că singurul lucru care te poate împiedica să-ți atingi obiectivele este concurența. Creșterea afacerii și a cotei de piață înseamnă, de multe ori, înfrângerea celorlalți jucători activi. De aceea, este esențial ca strategia ta de business să includă, în primul rând, soluții eficiente pentru devansarea competitorilor. Iată câteva metode care te pot ajuta să ieși mai ușor în evidență.

1. Monitorizează activitatea principalilor competitori

Cei mai mulți întreprinzători nu reușesc să reziste pe piață pentru că încearcă, adesea, să copieze concurența. Este util să înțelegi diferența între urmărirea activității competitorilor și dorința de a oferi aceleași produse sau servicii pe care le au competitorii tăi direcți. Evaluarea constantă a adversarilor este utilă pentru a-ți propulsa afacerea. De exemplu, poți profita de momentele în care concurența își concentrează atenția asupra problemelor interne, ca să ieși în evidență cu promoții de nerefuzat. De asemenea, în cazul în care competitorii au promovat pe piață produse greșite și încearcă să-și reorganizeze activitate, tu poți lansa ceva nou, la un preț bun, pentru a atrage atenția asupra ta. Monitorizează competiția aici, ca să știi ce să îmbunătățești și ce strategii să adopți pentru a veni în întâmpinarea  acelorași clienți, cu o ofertă mult mai bună.

2. Concentrează-te pe calitatea produselor sau a serviciilor oferite

Calitatea produselor sau serviciilor pe care le oferă compania ta reprezintă o strategie unică de vânzare. Spre deosebire de alte aspecte ale businessului tău, calitatea este unul dintre lucrurile pe care le poți îmbunătăți constant, ca să devii superior celorlalți jucători de pe piață. Prin urmare, indiferent de activitatea societății, oferă-le clienților tăi calitate premium pentru produse, servicii, mod de prezentare, promovare sau sediu social al firmei. De la cel mai mic detaliu și până la cel mai complex lucru ce ține de firmă, totul trebuie să fie impresionant pentru a depăși așteptările consumatorilor.

3. Renunță la „competiția prin preț”

În general, antreprenorii consideră că singurul mod în care își pot depăși competiția este să ofere un preț mai mic. Ei bine, această variantă nu reprezintă, întotdeauna, cea mai bună opțiune, fiindcă este dificil să te aliniezi cu prețurile la nivelul unor firme foarte mari sau al altora foarte mici. Afacerea ta trebuie să fie profitabilă, așa că nu vei reuși să-ți depășești rivalii dacă vinzi la nivelul pragului de rentabilitate sau chiar mai jos. Verifică dacă în industria în care activezi prețul este cu adevărat factorul decisiv în procesul de cumpărare. S-ar putea să descoperi cu surprindere că unii clienții sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o calitate superioară, flexibilitate, servicii ireproșabile sau alte beneficii.

4. Identifică și completează un decalaj din industrie

Atunci când toată lumea face același lucru, mai mult ca sigur că respectivul sector de activitate este foarte aglomerat. De ce să îți concentrezi atenția pe a fura clienții altor jucători de pe o piață supraaglomerată când poți căuta anumite oportunități care să te propulseze înaintea competitorilor? În orice industrie există un decalaj, o zonă ignorată sau care nu a fost explorată la întregul său potențial. Găsește această lacună și completeaz-o cu oferte atractive pentru consumatorii finali.

5. Creează un adevărat brand

Îndrăznește să construiești ceva mai mult decât o simplă afacere! Încearcă să ieși din zona de confort, dacă vrei să-ți depășești adversarii, și să ai o abordare complet utilă stilului de viață al consumatorilor. Creează un business complex și diversificat, astfel încât clienții tăi să fie dependenți de multe aspecte ale brandului. Nu uita că utilizatorul te alege pe tine și nu tu pe el, așa că, încearcă să fii suficient de bun ca să fii recunoscut de publicul țintă.

Cheia succesului înseamnă să-ți cunoști limitele și să privești mai departe de acestea, pentru a descoperi ce te face mai bun și mai diferit de ceilalți. Îmbunătățirile constante și evaluarea competiției te pot ajuta să concepi strategii și perspective noi, deosebit de atractive pentru clienții finali.

Loading...
Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2024 - Toate drepturile rezervate