Eames - Fotoliul care a inspirat o generație
Sursa foto: Card Avantaj
Chiar dacă numele de Charles și Ray Eames s-ar putea să nu vă spună prea multe, cu siguranță ați văzut sau ați stat odată pe una dintre piesele lor de mobilier. Pentru a vă permite însă un fotoliu iconic original, un credit pentru mobilă în rate s-ar putea să fie cea mai bună opțiune.
Diferite piese ajung să se vândă la licitații chiar și pentru zeci sau sute de mii de euro, dacă a mai stat și vreo celebritate pe ele. Fotoliile pe care le-au creat cei doi au apărut în nenumărate filme sau videoclipuri și sunt piesa de rezistență în multe sufragerii elitiste.
Contrar așteptărilor și a unei des întâlnite confuzii, Charles și Ray Eames nu au fost colaboratori sau frați, ci soți. Charles era imaginea publică a brand-ului ce urma să devină sinonim cu design-ul de cea mai înaltă calitate, iar ”Ray” soția sa. Beatrice Alexandra ”Ray” Kaiser Eames, mai exact.
Pe cât de creativi, pe atât de excentrici, s-ar putea crede, dar contribuția lor la lumea mobilierului artistic modern este complet opusul. Ce a modelat imaginația și așteptările unei generații în materie de design interior, a fost modul ingenios prin care cei doi reușeau să îmbine aspectul inedit cu funcționalitatea.
Nu doar aspectul sau materialele de cea mai bună calitate, prelucrate și astăzi în mare proporție manual, fac aceste fotolii atât de râvnite. Sute de mici intervenții au mai tot fost făcute de-a lungul deceniilor, pentru ca șezutul într-o asemenea piesă de mobilier să fie nu numai confortabil sau ergonomic, dar și surprinzător.
Când te așezi pentru prima oară pe unul, se simte cu adevărat ca o experiență complet nouă. Totul pare să fie croit pentru cea mai confortabilă poziție, iar materialele se simt incredibil la atingere. E ca o îmbrățișare.
Filozofia de la care au plecat cei doi e că design-ul poate fi descris ca ”un plan de aranjare a elementelor, în vedere atingerii unui obiectiv precis”. Pe cât de tehnic ar putea suna, ideea era foarte simplă.
Când cei doi schițau un produs, îl modelau pentru ei înșiși, dar pentru acel eu colectiv, cum îi plăcea lui Charles să-și descrie abordarea, nu eul particular, individual. Ceea ce urmăreau era să pună în valoare acele aspecte cu adevărat intime pe care le avem cu toții în comun, nu cele care ne fac unici.
Atunci când un producător de mobilă le cerea un produs, de exemplu, cei doi nu căutau doar să facă acel lucru să arate atrăgător, ci insistau ca obiectul să fie și confortabil, respectiv util. Rezultatul era mai mereu o expresie abstractă și inedită a unui scop explicit, ce impresionează prin simplitate, de fapt.
În ziua de astăzi, chiar și mobilierul multor clase de școală e inspirat din colecțiile celor doi sau scaunele stadioanelor, iar cu un card bun precum CardAvantaj, îți poți cumpără și tu un fotoliu Eames, pe care să-l lași moștenire nepoților. De rezistat sigur va rezista și nu se va demoda niciodată.