Învață o limbă străină de acasă: 6 modalități de reușită

de Academia Cațavencu in Proiecte speciale
Învață o limbă străină de acasă: 6 modalități de reușită

Deși datul din mâini candidează la statutul de limbaj universal, nu strică niciodată să cunoști o limbă străină, pentru că ai toate șansele să dai peste un interlocutor care gesticulează neinteligibil. Din fericire, cei mai mulți dintre noi și cititorii noștri aven niște creiere capabile să asimileze ușor cunoștințe noi, așa că azi te vom învăța cum să-ți folosești această abilitate pentru a deveni un poliglot autodidact. Am testat mai întâi pe noi, să fim siguri că funcționează, așa că îți garantăm reușita dacă urmezi sfaturile următoare.

 

Mai întâi, regulile de pronunție

Înainte de a învăța cuvinte noi, trebuie să știi cum să le citești și să le pronunți astfel încât să-i sune cunoscut unui vorbitor nativ cu care vei ajunge să stai de vorbă cândva. Pentru asta, ascultă cât mai multe materiale audio vorbite în limba respectivă, indiferent ce e vorba de filme, documentare sau conferințe despre orice. Nu încerca încă să înțelegi ce se vorbește, ci urmărește pronunția, ritmul și intonația vorbitorilor.

 

Primele 100 de cuvinte

După ce ți-ai făcut o idee despre pronunție, e cazul să înveți din zbor primele cuvinte și să înveți să le pronunți cât mai corect. Le poți memora din materialele audio, sau din diferite texte, reținând zilnic alte cuvinte noi și repetându-le de fiecare dată. Nu te descuraja dacă nu îți iese pronunția din prima, ci continuă în același ritm, pentru că perseverența e mama învățăturii. Când ai reușit să memorezi cel puțin 100 de cuvinte pe care să le și pronunți corect, poți spune că deja ai un bagaj lexical de bază.

 

Formulează propoziții scurte

Bineînțeles, trebuie să cunoști și traducerea cuvintelor învățate, iar pe baza lor e momentul să începi să legi câteva propoziții simple. Pentru a-ți fi mai ușor, conversează cu prieteni sau cei din casă, chiar dacă se vor uita la tine cu mirare și nu vor ști cum să-ți răspundă. Mult mai util ar fi să ai ca partener de discuții pe cineva care cunoaște limba, pentru că astfel puteți să legați mai ușor o conversație.

 

Uite-te mai mult la filme

Evident, e vorba de filme în limba pe care vrei să o înveți, iar dacă se poate, să fie fără subtitrare. În acest mod, te poți concentra mai bine asupra replicilor personajelor, și chiar dacă nu vei înțelege absolut totul, îți vei îmbogăți vocabularul cu câteva cuvinte și expresii.

 

Citește cu dicționarul lângă tine

Cititul în limba străină este o altă modalitate eficientă de îmbogățire a vocabularului. E drept că vei fi tentat să arunci cartea când vei vedea că nu poți desluși mai nimic, însă cu răbdare și un dicționar vei vedea că încep să se miște lucrurile. Din nou, nu trebuie să ai pretenția să înțelegi toată acțiunea cap-coadă, dar cunoștințele tale se vor îmbunătăți.

 

Studiază zilnic

Pentru a învăța cât mai rapid și mai ușor, trebuie să te preocupi de asta zilnic, alocând cel puțin o oră - două acestei activități. Studiul presupune și urmărirea unor cursuri gratuite pe net, redactarea unor texte simple dar și comunicarea cu alți vorbitori, tot prin intermediul internetului. Asta presupune și destul de mult timp petrecut la calculator ceea ce va fi destul de incomod fără un scaun ergonomic. Dacă încă nu ai unul, poți găsi  scaune de birou de toate felurile pe scauneonline.ro, iar atunci, orele de studiu de acasă vor fi mai plăcute.

Pentru început, nu îți bate capul foarte tare cu regulile gramaticale, conjugări, formele verbelor și alte particularități specifice limbii, pentru că acestea sunt chestiuni mai complexe, care se învață mai târziu.

Loading...
Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2024 - Toate drepturile rezervate