Când ți-e rău de-atâta bine, ia seama la ce mai spun cercetătorii!
În zilele astea în care tot românul e meșter în de toate, în special e doctor în boli infecțioase și virusologie, devine din ce în ce mai riscant și mai complicat să tragi câte-un semnal de alarmă asupra vreunei probleme comportamentale care-ți poate afecta viața în prezent sau pentru vitor.
Iar cum, în cazul nostru, ultimul lucru pe care-l dorim e să complicăm şi mai tare lucrurile sau să adâncim şi mai rău depresia zilei de luni, fiţi pe pace, ăsta nu-i unul dintre articolele alea. Dimpotrivă, avem veşti bune care ne vor ajuta să vedem dincolo de vremea mohorâtă de afară, direct în curcubeul din viaţa noastră. Așadar...
Dacă bem cafea în loc de apă, nu-i niciun bai, aşa cum ne tot ameninţau tot felul de doctori răutăcioşi. Cercetătorii americani spun că putem bea oricâtă cafea ne pofteşte inima. Cică organismul absoarbe exact aceeaşi cantitate de lichid, fie că-i vorba de apă, ceai sau cafea, aşa că n-are sens să ne torturăm cu apă plată de vreme ce, oricum, organismul nostru nu pare să aprecieze efortul. Noi, unii, nu găsim în atare condiții niciun motiv pentru care n-am înlocui cafeaua cu alcoolul, eventual să punem coniac în cafea, aşa cum făceau bunicile cândva, doar că schimbăm proporţiile. Am fi cu toţii mult mai relaxaţi şi mai joviali, dar în aceeaşi măsură de hidrataţi .
Alți cercetători, tot americani, cică, au demonstrat că persoanele care mănâncă la sfârşitul micului dejun câte o gogoaşă sau un croissant ori o prăjiturică slăbesc de trei ori mai mult decât cei care sunt loiali doar cerealelor integrale neîndulcite. Potrivit specialiştilor din patria lui Biden, un mic dejun care se încheie cu ceva dulce face creierul să producă mai multă serotonină. „Serotonina taie senzaţia de foame, reduce la jumătate pofta de a consuma carbohidraţi şi sporeşte viteza de ardere a caloriilor cu 25%”, explică dr. Daniela Jacubowicz, coordonatoarea studiului. Noi credem totuși că duamna are, probabil, dificultăţi cu dietele-minune şi încearcă să iasă avantajos din situaţie trăgând croissantul pe spuza ei… Oricum, tare ne mai sunt simpatici cercetătorii ăștia. Suntem curioși de un lucru, like-urile pe care le-am da pe pagina lor de Facebook, noi ăștia excluși de la alchimia apei plate cu lămâie, i-ar ajuta să intre în cursa pentru premiul Nobel? Concomitent pentru ştiinţa şi pace…
Altfel, pasionații de studii finanțate din Canada zic că aproximativ 75% dintre persoane amână, câteodată, sarcinile programate în agendă. Iar asta face bine sănătăţii, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină din Hamburg, Germania. Pauzele în care te joci Candy Crush, citeşti şi trimiţi un mesaj cu 7 ani de ghinion pentru cine nu-l trimite mai departe, pui o poză deocheată pe Facebook sau te uiţi la telenovela ta preferată ajută corpul să se destreseze şi previn apariţia durerilor de orice fel. Specialiştii germani recomandă între activităţi pauzele de scurtă durată (8 minute), adică exact cât durează pauzele de publicitate. Din câte am văzut noi, toţi fanii serialelor turcesști sunt indivizi extrem de fericiţi şi liniştiţi, deci nu vedem de ce n-ar avea şi canadienii dreptate.
Nu în ultimul rând, studiile realizate la nu știm ce universitate din Marea Britanie arată că socializarea, chiar şi prin trimiterea de SMS-uri, ajută la păstrarea bunei dispoziţii şi la reducerea riscului de a intra în depresie. Socializarea, sub toate formele ei, duce la sporirea producţiei de serotonină şi dopamină, hormoni antidrepresivi. Mai trebuie doar să ne convingem şi şefii de asta. Sunt unii care susţin că socializarea excesivă afectează productivitatea în muncă. Aiurea, ce credeţi că a declanşat depresia?!
Să încheiem în stilul nostru, c-un proverb românesc care sună cam aşa „rău mâncai, bine mă săturai; nici nu fuse, nici n-ajunse; dacă mai era tot nu strica”. Că n-om avea noi bani de studii pretenţioase şi costisitoare, dar nici n-avem nevoie câtă vreme avem înţelepciunea strămoşească şi ştim să citim ceasul după cum înfigem sapa în pământ, în mijlocul unei zile de vară.